Ana içeriğe atla

SİNDİRİM SİSTEMİ

Büyük besinlerin kana karışabilecek kadar küçük parçalara ayrılması işlemine sindirim denir.

1.Fiziksel (Mekanik) Sindirim: Besinlerin çiğneme ve kas hareketleriyle küçük parçalara ayrılmasıdır.

2.Kimyasal Sindirim: Besinlerin enzimler yardımıyla hücre zarından geçebilecek hale gelmesidir.
Karaciğer: Vücudun en büyük organıdır.Safra salgısı üreterek yağların fiziksel sindirimine yardımcı olur.

Pankreas: Karbonhidratların,proteinlerin ve yağların kimyasal sindirimini gerçekleştiren öz suyu salgılar.

Bunları Biliyor Musun?
Mide asiti kendi başına mideyi delebilecek güçte bir asittir.Ancak midede bulunan kalın mukus tabakası.bu asidin mideye zarar vermesini engeller.

BOŞALTIM SİSTEMİ

Besinlerin hücrelerde kullanılması sırasında oluşan zararlı ve işe aramayan maddelere atık madde denir. Bu maddeler vücudumuzda bazı yapı ve organlar yardımıyla uzaklaştırırlar.

- Kanı süzerek, atık maddelerin uzaklaştırılmasını böbrek gerçekleştirir.
- Terleme olayı ile vücuttaki fazla su ve tuzların dışarı atılmasını deri gerçekleştirir.
- Soluk alıp verme sırasında, karbondioksit ve fazla suyu vücuttan akçiğerler atar.
- Vücudumuz için çok zararlı bir madde olan amonyağı üreye çeviren ve vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştıran karaçiğer'dir.
- Su, safra ve besin atıklarını vücudumuzdan uzaklaştıran yapı kalın bağırsak'tır.

Böbreklerin görevini toplam olarak yerine getirememesine böbrek yetmezliği denir. Bu durumdaki hastalar diyaliz cihazıyla kanlarını temizletir.Bu kalıcı bir çözüm değildir.Kalıcı bir çözüm için böbrek nakli denir. 
Böbreklerdeki bir diğer rahatsızlıkta böbrek taşıdır.Böbreklerde azot ve kalsiyum bileşiklerinin birikmesiyle oluşur. Böbrek taşını kırmak için ses dalgaları veya lazer kullanılır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

CEBİR

 CEBİR ?                         CEBİR’E NEDEN İHTİYAÇ DUYULDUĞU ? Cebir bilinmeyenlerini bulmak için kullanılan matematik dalıdır. Bilinmeyen değerlere işaret ve harflerle sembolize ederek denklemlerin bulunmasında çalışma yapar. Cebir’in gelişmesi insanların matematik alanında gelişmeler sağlamasına etki etmiştir. Cebir’in temelini alimlerden olan EL HAREZMİ atmıştır. Cebir’in ilk defa kullanımı M.Ö. 1700-1600 yıllarda olmuştur. Papirüsler üzerinde yazılmış kayda değer bilgiler bulunmuştur. Bazı denklemler ortaya çıkarak bunların kullanıldığı bilinmektedir. Bunlar cebirsel semboller olarak kullanıldı. Cebir’den yararlanarak çeşitli denklemlerin çözümü aranmıştır. Çinliler ve Hintliler cebirsel çalışmalarını devam ettirerek denklemlerini çözebilir olmuşlardır. CEBİR İSMİ NEREDEN GELMEKTEDİR ? Cebir, bilinmeyen değerleyen, simge ve harflerle betimlenerek kurulan denklemlerde bulunması temeline dayanmaktadır. Ce

7. SINIF 1. ÜNİTE DİN KÜLTÜR VE AHLAK BİLGİSİ

                        MELEK VE AHİRET İNANCI Varlık: Allah'ın yarattığı canlı ve cansız her şeye varlık denir. Melek : Sözlükte; güç,kuvvet,haberci. Dini terim olarak ise; Allah'ın yarattığı ve duyu organlarımla fark edemediğimiz varlıklar bir kısmını ifade eder. Meleklerin Özellikleri 1 .Nurdan yarartılmışlardır. 2 .Yiyip,içmezler,yorulmazlar ve uyumazlar.  3. Meleklerin kanatları vardır ancak bizim düşündüğümüz gibi değildir. 4. Melekler şeçim yapmazlar,iradeleri yoktur sadece Allah'ın emirlerini yerine getirirler. 5. Meleklerin cinsiyetleri yoktur,evlenmezler. 6. Melekler gözle görülmezler,ancak farklı suretlerle görülebilirler. 7. Meleklerin hepsinin görevi vardır. 8. Geleceği bilmezler.(GAYB) 9. Çok hızlı hareket edebilirler.Aynı anda birden fazla yerde bulunabilirler. Dört Büyük Melek Ve Görevleri Cebrail: Vahiy meleğidir.Allah'tan aldığı emirleri Peygamberlere eksiksiz iletmekle görevlidir.Cibril ve Ruhu'l-Emin

Kuvvet ve Ağırlık İlişkisi

                    KUVVET VE AĞIRLIK İLİŞKİSİ     1.Ağırlık: Cisme etki eden yer çekimi kuvvetidir. Dinonometre ile ölçülür. Birimi Newton (N)'dur.     2.Yer çekimi kuvveti:              Cisimlere,Dünya tarafından etki eden kütle çekim kuvvetine denir.       Dünya kütlesi büyük küçük tüm maddelere yer çekimi kuvveti uygulanır.       Kütle  arttıkça cisme uygulanan yer çekimi kuvveti de artar.     3. Farklı gezegenlerin çekim kuvveti farklıdır.       Gezegenlerin büyüklüğü arttıkça çekim kuvveti de artar.       Kütle çekim kuvveti arttıkça ağırlık artar.     4. Yer çekim kuvveti deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça azalır.       (Deniz seviyesinden ağırlık fazla,yükseklerde azdır.)     5. Yer çekim kuvveti Ekvator'dan kutuplara çıkıldıkça artar .       (Ekvator'da ağırlık az,kutuplarda fazladır.)     6. Dinonometrelerde okunan değer cismin ağırlığı ile doğru orantılıdır.       Ağırlık arttıkça dinonometrelerdeki yayın uzama mi